海峡生命科学前沿论坛第四十二讲

发布时间: 2016-08-17   信息员:

间: 2016820上午10:00-12:00

点:林学中心会议室

主办单位:海峡联合研究院园艺中心

报告人:赵翔宇教授

题 目:The tae-miR408-mediated Control of TaTOC1 Gene Transcription Is Required for the Regulation of Heading Time in Wheat

简介:

赵翔宇教授,山东农业大学生命科学学院植物学系系主任,学院教授委员会委员。兼任山东遗传学会常务理事、副秘书长,美国IAPB会员,中国细胞生物学会会员,山东植物学会理事。为“泰山学者攀登计划”学术团队、“泰山学者学术团队”、“教育部长江学者创新团队”学术骨干。2005年毕业于山东农业大学植物学专业,获得理学博士学位,同年7月留校工作。20133月至20143月赴美国杜邦-先锋公司、特拉华大学进行学术访问。20151026-31日参加中组部党员教育中心举办的全国高校青年教师党员培训示范班。先后主持国家“973”课题、“国家863计划项目”、“国家自然科学基金”面上项目、“国家自然基金重大科学研究计划项目”、“国家转基因生物新品种培育项目”重点课题等多项科研课题。荣获山东省自然科学一等奖(第2位)、山东省自然科学二等奖(第3位)、山东省优秀博士学位论文奖、第十五届全国多媒体课件大赛一等奖、山东农业大学第四届青年教师讲课技能比赛一等奖、山东农业大学本科教学优秀奖,授权国家发明专利2项,在《Plant Cell》、《Plant Journal》、《Plant Physiology》国内外学术刊物发表科研论文二十余篇,先后获得山东高校优秀共产党员、校优秀班主任、校青年岗位能手、校青年岗位能手标兵等荣誉称号。

报告人:王东 博士

题 目: Experimentally detects DNA Double-strand breaks repair introduced chloroplast DNA insertion in tobacco

简介:

B.S., College of Life Science, Nanchang University, China.  Sep.2002~Jul.2006
Major: Biology Engineering
   M.S., College of Life Science, Sichuan University, China . Sep.2006~June.2009
Major: Biochemistry and Molecular Biology  Supervisor: Prof. Linfang Du
   PhD, School of Molecular and Biomedical Science, University of Adelaide, Australia            Oct.2009~May.2013.    Major: Genetics  Supervisor: Prof. Jeremy N. Timmis
   Postdoctoral training, Shanghai Center for Plant Stress Biology, Chinese Academy of Sciences, July.2013~Now.   Supervisor: Prof. Jian-Kang Zhu.
Experimental skills:
  1. Gene expression and Protein purification in E.coli system
  2. Molecular biological skills including: Southern Blot, Northern Blot, Western Blot, Semi-quantitative RT-PCR, bisulfate genomic sequencing PCR, Real-time PCR, Genome walking, Fluorescence in situ hybridization and genome editing within CRISPR-Cas9.
3. Plant transgene using Agrobacterium transformation in Arabidopsis, rice and tobacco.